Ez történt...

Szfezs csoportok es nepi enekesekTudásunk legjavát adva impozáns környezetben, magyar-európai keretbe foglaltuk szombaton 120. jubileumi tanévünket: a Himnusz hangjaival megnyitva, az Örömódával zárva az ünnepi koncertet. Az esemény fővédnöke, zeneiskolánk névadójának lánya, Tóth Mária (Maria Reichardt) sajnálatára nem tudott ideutazni Németországból, azonban mind fenntartónk, a Belső-Pesti Tankerületi Központ igazgatóját, Tóth Jánost, mind kerületünk polgármesterét, Soproni Tamást örömmel köszönthettük a hangversenyen.
A műsor mindhárom zenei műfajban lehetőséget biztosított arra, hogy versenygyőztes szólistáink és együtteseink a legváltozatosabb formációkban megmutathassák tudásukat, de kamarapartnerként tanárok is csatlakoztak a fellépők mellé. (A részletes műsort itt tölthetik le.)

A tanévet lezáró beszédében a zeneiskola 120 éves történetéből Magyar Margit igazgató a „töretlen figyelmet és gondosságot emelte ki, a gyerekek szellemi fejlődésére”, amely az iskola eszköztárában kezdettől alapvető fontosságú volt. Mindemellett az újra, a kortárs alkotásokra és alkotókra irányított figyelmet, örök fogékonyságot.
Magyar Margit hozzátette azt is, hogy az iskolának mindvégig, minden átszervezésen és költöztetésen túl is sikerült megőriznie innovatív, az újra mindig nyitott szellemiségét, köszönhetően annak a tanári közösségnek, amely szakmai, emberi elköteleződés, minőség tekintetében már az első évtizedekben magasra tette a mércét.

Ligeti keseredes
Az iskola kiemelkedő értéke az a számos zenei formáció, amelyben a gyerekek gyakorolhatják az együtt muzsikálást, amely nemcsak a zenetanulás egyik legerősebb közösségi és zenei élményét adja, de az egymásra figyelés és a közös munka révén mindennél jobban fejleszti a szociális és a tanulási kompetenciákat.
fuvoszenekarAz együttesek produkcióinak zenei minőségéről az Operettszínház teltházas közönsége is meggyőződhetett, hiszen a szólisták mellett több száz gyermek lépett a színpadra a szimfonikus zenekar, az énekkar, a népi együttesek és különböző kamaraformációk tagjaként. A zeneiskola fúvószenekarának megalakulása pedig a 120. jubileumi illetve az ezt megelőző tanévek sok-sok munkájának gyönyörűen megérett gyümölcse.
Magyar Margit örömmel köszönte meg a tankerületi és a terézvárosi vezetésnek, hogy iskolánkban egyre inkább biztosítottak a zenepedagógiai munka tárgyi feltételei is. Beszélt arról, hogy bár a tanári közösség nehéz szívvel vált meg a gyönyörű Városligeti fasori villától, a Szív utcában közelebb került hozzánk annak reménye, hogy egyszer egy igazi „zenepalotában” fognak tanulni a növendékeink.
Az idei tanévet 850 növendékkel zártuk le, akik közül sokan, közel száz díjat nyertek el különböző versenyeken. Mentortanárink vezetésével a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem negyvenkét hallgatója kapott zenetanári diplomát és ugyanennyien vettek részt tanítási gyakorlaton, hogy majd évek múlva ők is diplomát szerezhessenek.
Szeptemberben az újonnan belépő növendékekkel kiegészülve, közel 900 tanulóval folytatjuk tovább az igazgató tanévet lezáró mondatai szerint: „A 2023-2024. tanévet ezzel lezárom. De egyben ki is nyitom a jövő kapuját, hogy azt még hosszú ideig léphesse át minden zenét tanulni vágyó fiatal.”

A képgaléria itt tekinthető meg.

 emblemablue

tehetsegblue

ohnobackground

Tóth Aladár Zeneiskola
Alapfokú Művészeti Iskola

Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye
Akkreditált Kiváló Tehetségpont
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
a Debreceni Egyetem és a
Pécsi Tudományegyetem Partneriskolája

Cím: 1063 Budapest, Szív u. 19-21.

Telefon:
+36-1-4130459
+36-1-3428104
+36-1-4130818

E-mail: tazi@tothaladar.hu