Segítünk választani

Pintácsi-Farkas Viktor jelenleg a szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola nyolcadikos tanulója. Heti kétszer jár a Tóth Aladár Zeneiskolába jazz-basszusgitár órákra, tanára Csuhaj-Barna Tibor, illetve jazzelméletet, jazztörténetet, valamint hallásfejlesztést is tanul nálunk. Szeptembertől a Bartók konzi jazz tanszakának hallgatója lesz. 

Hogyan kezdett érdekelni a jazzgitár?

Rövid ideig tanultam dobolni egy könnyűzenei dobtanárnál, és énekeltem, egészen kis koromtól, hobbiból. Anyukám énektanár és énekesnő, és a családomban hagyomány, hogy ha találkozunk, szórakozásból énekelünk. Valahogy odakerültem a Gitármánia nevű zenei táborba, amit mindig Szolnokon rendeznek meg, és nagyon klassz az egész. Ott legutóbb összeraktak néhányunkat, hogy csináljunk együtt zenekart, én doboltam, énekeltem, és volt ott néhány 18 év körüli srác, akik játszottak basszusgitáron. Nem emlékszem már, miért épp a basszusgitár tetszett meg, de rájöttem, hogy az nem csak kísérő hangszer, lehet vele szolisztikusan is játszani. Borzasztóan tetszik a mély hangszíne, a vastag húrjai…

Milyen klasszikus alapképzettséget szereztél, mielőtt a jazzgitárt elkezdted volna?

Zongorát tanultam a szigetszentmiklósi zeneiskolában, de pár évet ki is kellett hagynom, meg nem is igazán szerettem. Nem az én világom a kottából való muzsikálás, jobban szeretem az improvizatív stílusokat és a könnyűzenét, a rockot, a metált, a punk zenét.

Melyek a kedvenc zenekaraid?

Sok van. Nagyon szeretem a Nirvanát, sok punkzenekart, a Led Zeppelint, hallgatok elektronikus zenét is… 

Klasszikus zenét is?

Igen. De nem a szimfonikus műfaj érdekel, inkább a zongoraművek. Chopin a kedvencem.

A könnyűzenében való érvényesüléshez nem kell különösebb képzettség, ennyi zenetanulással, amennyi mögötted van, már lehet sztárnak lenni, zenekart, lemezt csinálni. Miért ragaszkodtál ahhoz, hogy tovább képezd magad és a konziba jelentkezz?

Mert nagyon érdekel a jazz sokféle ága - mostanában például a fúziós jazz a kedvencem, Wheather Riportot hallgatok. De a régi klasszikusokat, a jazz standard-eket is nagyon szeretem. Amikor először jöttem Csuhaj-Barna Tiborhoz tanulni, akkor szembesültem vele, hogy ez a műfaj mennyire távol állt tőlem eddig. Teljesen új világot nyitott meg előttem. Elkezdett érdekelni, és rájöttem, hogy minél többféle zenét szeretek, hallgatok és tanulok, annál jobb nekem, mert össze tudok rakni bármilyen zenét, mintha csak építőkockák lennének, és tudok belőlük építkezni. Mindenből lehet nyerni, amit tanulok. A jazz komolyabb műfaj, mint a könnyűzene, és a szüleim már kis koromban kitalálták, hogy ezt kellene tanulnom.

Korábbi kedvenceid közül van, amelyik leértékelődött, mióta képzettebb lettél?

Nem igazán. Most is hallgatok olyan zenéket, amelyeknek az alkotói egyáltalán nem képzettek, zeneileg sem. Például a Sex Pistols nevű punkzenekart ma is nagyon kedvelem. Elég egyszerűnek látszó könnyűzenei stílus, miközben egyáltalán nem könnyű csinálni. Annak is megvan a varázsa, amikor egy zene egyszerű, már-már „buta”. Az is lehet nagyon jó, nemcsak a komplikált.

Te is írsz zenét?

Igen, és van két rockzenekarom is. Az egyikkel punk-rock, grunch rock stílusú zenét játszunk, a másikkal hard rock, glam rockot. Mindkét zenekar tagjaival a táborban ismerkedtünk meg, és az egyikkel 2-3 hetente, a másikkal havonta egyszer-kétszer találkozunk. Most egy egész lemeznyi saját dalt próbálunk éppen összehozni. Van egy kis stúdiószobám, ahol a egy demo-felvételt össze tudunk hozni, és majd később talán egy stúdióban lemezre is vesszük.

 

 emblemablue Tóth Aladár Zeneiskola
Alapfokú Művészeti Iskola
 tehetsegblue Az Oktatási Hivatal Bázisintézménye
Akkreditált Kiváló Tehetségpont
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
a Debreceni Egyetem és a
Pécsi Tudományegyetem Partneriskolája
 ohnobackground Cím: 1063 Budapest, Szív u. 19-21.
Telefon:
+36-1-4130459
+36-1-3428104
+36-1-4130818

E-mail: tazi@tothaladar.hu

Tóth Aladár Alapítvány
Regisztrált Tehetségpont

Adószám: 19654858-1-41
Bankszámlaszám: 11706016-20718417-00000000
(OTP Bank)

Köszönjük, hogy adója 1%-nak felajánlásával támogatja az alapítványt!