Gertler Teó nyerte aTalents for Europe nemzetközi vonósversenyt a hegedűsök I. korcsoportjában

A szlovák hegedűművész Bohdan Warchal által alapított Talents for Europe nemzetközi vonósversenyt 22. alkalommal rendezték meg 2018 április 27. és május 1. között Dolny Kubínban.

A hegedűsök versenyének I. korcsoportjában Gertler Teó nyerte az 1. díjat. A hegedűsök versenyének I. korcsoportjában Gertler Teó nyerte az 1. díjat. Tanára, Ácsné Szily Éva "Best Teacher" tanári díjat, zongorakísérője, Arató Ágnes pedig legjobb korrepetitori díjat kapott.

Teó versenyprogramja a felvétel 1.02.50. percétől hallható.

 

Emlékezzünk együtt Horváth Vilmosnéra!

Megemlékezést tartunk közelmúltban eltávozott zongoratanár kollégánk, egykori tanszakvezetőnk, Horváth Vilmosné Marika néni emlékére 2018. május 15-én, kedden 17 órakor.
 
 
A megemlékezés helyszíne zeneiskolánk Fodor-terme, ahová tisztelettel hívjuk Marika volt tanítványait, kollégáit, tisztelőit és családtagjait.
Emlékezzünk rá együtt!
 
 
 
 
 

Egykori Fodor-növendék tanárunkat, Dr. Jeney Sándorné Jakuts Évát gyászoljuk

"Nem tudtam jobbá tenni a világot
s a világ sem tett jobbá engemet
a különbség kettőnk között egy árok
hol elfeledem őt s ő eltemet.”
(Hárs Ernő)
 
 
 
Az egykori Fodor Zeneiskola növendéke Jakuts Éva 2016-ban ünnepelte 90. születésnapját. A zongora tanszak egykori növendékei, kollégái vették körül az akkori rendezvényen, melyen sok humoros, kedves történetet ismerhettünk meg életről, szakmáról, történelmi idők személyes tapasztalatairól.
Dr. Jeney Sándorné – Éva néni – a művészi pályafutását megszakítva, személyes életének változása miatt kezdett foglalkozni tanítással iskolánkban. A hetvenes évektől közel négy évtizeden át nevelte kitartásra, elhivatottságra, a zene szeretetére egykori tanítványait. Közülük többen választották hivatásul a zenei pályát. (Képünkön a Németországban élő Szvoren Ádám zongoraművésszel látható.)
 
Mindig nyugodt, derűs személyisége átsugárzott környezetére, tanítványaira, kollégáira. A tanítás mellett hosszabb ideig volt korrepetitor, iskolánk tanári koncertjeinek szólistája, de gyakran játszott négykezest is kollégáival.
Éva néni szerette mindazt, ami az életet teljessé teszi. Örült minden lehetőségnek, amikor utazhatott, művészettel foglalkozhatott. 2018. március 23-án Éva néni e teljesnek tekinthető életútját lezárta.
Barátai, kollégái, egykori tanítványai megőrizzük emlékezetünkben, és 2018. április 5-én délelőtt 9.45 órától
a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben utolsó földi útján elkísérjük.
 
a zeneiskola tantestülete nevében,
Magyar Margit, igazgató
 

Dávid Krisztina csellótanár a zene "gyógyító erejéről" beszél

A Terézvárosi Magazin március 5-i adásában hangzott el az a beszélgetés, amelyben csellótanárnőnk arról a jó gyakorlatáról beszélt, amely nemrég bekerült a Magyar Alapfokú Művészetpedagógia Értéktárába is.

Az interjúban részleteket hallhatnak arról, mit jelent a zene - Kodály Zoltán által is leírt - transzferhatása, és hogy milyen hozzáadott értéket jelent a gyerekek - különösen a valamilyen szempontból problémás növendékek - személyiségfejlesztésében az egyéni foglalkozás keretében történő hangszeres zenetanulás.

Dávid Krisztina „Különlegesen különbözők”  zenetanulása címmel foglalta össze pedagógiai módszere lényegét, egy eset leírásán keresztül ábrázolva a tanár nehézségeit, dilemmáit, tanulási folyamatát.

Bővebben...

Mester-M díjat kapott zongoratanárunk, Halászné Veres Zsuzsa

Halászné Veres Zsuzsa 42 éve tanítja zongorázni a gyerekeket, szeretettel és hivatástudattal. Talán a legnagyobb nyilvános elismerést kapta érte, amit tanár a növendékeitől kaphat: egy testvérpár, zeneiskolánk volt növendékei, Somogyi Eszter és Nóra Mester-M díjra jelölték őt, és a 700 jelöltből egyedüli zenetanárként meg is kapta a díjat. 
 
A Tóth Aladár Zeneiskola tanszakvezetőjét a fővárosi zeneiskolák Zongora Tanszakvezetői Munkaközössége is szakmai vezetőjévé választotta. Tanítási gyakorlatot vezető mentortanárként igyekszik tudását, zenepedagógiai tapasztalatait továbbadni a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak, a jövő zongoratanárainak. Mesterpedagógusként szaktanácsadói munkát is végez Budapesten és Pest megyében a fővárosi Pedagógiai Oktatási Központok megbízásából .
 
Számos kiemelkedően tehetséges növendékét indította el a zenei pályán, jelenleg is több egykori tanítványa folytat zenei tanulmányokat itthon és külföldön. Ő teremtette meg a Tóth Aladár Zeneiskolában a "Bösendorfer koncertek az Alma Materben" című hangverseny-sorozatot, amely a már művészként, tanárként tevékenykedő, vagy még a zenei pályán tanuló egykori növendékeket hívja az alma materbe beszélgetni, muzsikálni. A zenét kedvtelésből tanuló tanítványai 10-12 évig hűségesen járnak zongoraóráira, és később is visszatérnek hozzá, annyira életük részévé válik a zene szeretete. A szintén Zsuzsa néni által szervezett „Régi növendékek találkozója” is jól mutatja, hogy  tanítványai sorsát szívén viseli. Nevéhez fűződik az óriási népszerűségnek örvendő évenkénti "Családi koncertek" hagyománya is, ahol testvérek, szülők, nagyszülők, rokonok, a legváltozatosabb hangszer-összeállításokban élhetik át az együttmuzsikálás örömét.A tehetséggondozás terén elért sikereit mutatja, hogy növendékei évtizedek óta rendszeresen részt vesznek országos versenyeken , és sok- sok díjat nyertek már. Sikeres felkészítésükért számos alkalommal részesült tanári különdíjban. Imádja a hivatását, a tanítás nemcsak a munkája, de a szenvedélye és a hobbija is. Nemcsak szakmailag lehet tőle sokat tanulni, emberileg is példát mutat, egész személyiségével nevel.
 
A Mester-M program a MOL kezdeményezésére jött létre. 
"A 2007-ben indított Mester-M program keretében azokat a tanárokat és edzőket díjazzuk, akik kiemelkedő munkájukkal segítik a gyerekek tehetségének kibontakozását, kiteljesedését. Olyanoknak nyújtjuk át az elismerést, akik szakmai és emberi nagyságok, Mesterek a szó történelmi értelmében” – mondta a hivatalos díjátadáson mondott beszédében Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport Társasági Kapcsolatok ügyvezetője, az Új Európa Alapítvány kurátora.
A MOL évente mintegy 1,7 milliárd forintot adományoz a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a közlekedésbiztonság, a környezetvédelem és a szociális ügyek támogatására. A vállalat társadalmi felelősségvállalásának jegyében hozta létre 2006-ban az Új Európa Alapítványt, amely évente 100 millió forintot fordít a fiatal sportolók, művészek, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására. Ennek eredményeképpen az elmúlt években közel 4500 fiatal sportolót, tudós- és művészpalántát és csapataikat részesítette a MOL Tehetségtámogató Program támogatásban. A MOL Gyermekgyógyító Program keretében 440 projekt nyert el támogatást, akik több mint 96.000 gyermek gyógyulásában közreműködtek.
További információ: jovoujratoltve.hu; www.ujeuropaalapitvany.hu
 

Miért szeretem a hangszerem?

 

Zeneismeret órarendek

 

Hírmondó archívum

 

Hallgass zenét, olvass róla!

 

Fórumozz, kérdezz tőlünk!

 

Hogyan válassz hangszert?